fbpx

Trænedbrydende svampe - ægte hussvamp

Ægte hussvamp - trænedbrydende svampe undersøges på OBH-Gruppens bygningslaboratoriumÆgte hussvamp (Serpula lacrymans) kan angribe stort set alle typer af trækonstruktioner.
Ægte hussvamp er den trænedbrydende svamp, som er skyld i de mest omfattende ødelæggelser i bygningsdele og er derfor også frygtet af bygningsejere. Ægte hussvamp kan vokse meget hurtigt og kan som en af få svampe også brede sig til andre bygningsmaterialer, herunder murværk.

Hvordan ser ægte hussvamp ud?

  • Ægte hussvamp er nem at kende, hvis den først bliver så stor, at den danner frugtlegemer på overfladen af de angrebne områder.
  • Ægte hussvamp kan kendes på, at de er brune og omkranset af en hvid rand. Når ægte hussvamp nedbryder træværket, opstår der et karakteristisk brunt lag, der ligner støv i nærheden af svampen.
  • Ægte hussvamp angriber primært nåletræ, løvtræ, træfiberplader og andet cellulosemateriale. Svampen kan forekomme overalt i bygninger.

OBH Gruppen hussvamp 03


Hvad er vækstbetingelserne for ægte hussvamp?

Ægte hussvamp kan under de rette temperatur- og fugtforhold brede sig meget hurtigt, hvis den først får etableret sig. Optimale vækstbetingelser er fugtmættet stillestående luft og ca. 20 grader.

Ægte hussvamp kan udvikle lange strenge af mycelium, som er i stand til at bryde gennem murværk og andre uorganiske konstruktioner. Den formår igennem strengene at transportere næring og vand over flere meters afstand, evt. fra sekundære fugt og næringskilder i forhold til det oprindelige angreb, hvorfor ægte hussvamp ikke kan bekæmpes alene ved at eliminere fugtkilden. Svampen formår således at angribe konstruktioner langt fra en opstået fugtskade, og den kan forårsage omfattende skader med styrkesvækkelse og konstruktionssvigt.

Hvor ser man ægte hussvamp?

Træ, som er angrebet af ægte hussvamp, har et karakteristisk udseende med kraftige og dybe sprækkeklodser.

Har du mistanke om ægte hussvamp?

OBH Gruppen hussvamp 04Har du mistanke om ægte hussvamp i din bygning, er det vigtigt at få professionel hjælp og rådgivning. Er din bygning først alvorligt angrebet af ægte hussvamp eller en anden trænedbrydende svamp, er det vigtigt at få bestemt svampen/svampene, at finde årsagen, at få stoppet svampens vækst, at få udbedret skaderne og efterfølgende at forebygge et nyt angreb.

Trænedbrydende svampe kræver professionel rådgivning og hjælp, hvis du vil sikre, at svampen ikke bliver et tilbagevendende fænomen. Men er der tale om en af de mindre alvorlige arter, og stoppes angrebet i tide, behøver en udbedring nødvendigvis ikke være omfattende og dyr.

ekspress-service

NYHED - Har man mistanke om asbest, skimmelsvamp, trænedbrydende svampe eller materialetest af bygningsdele, så lancerer OBH-Gruppens bygningslaboratorie en ny ekspresservice med mulighed for dag-til-dag svar i det meste af landet til skadeservicefirmaer, håndværkere, forsikringsselskaber og boligforeninger i alle større byer. Bestil afhentning her 


Ring til os og bestil en undersøgelse for ægte hussvamp.

Har du mistanke om trænedbrydende svampe, herunder ægte hussvamp, så kontakt OBH-Gruppen. Vi er i OBH-Gruppen et rådgivende ingeniørfirma med eget bygningslaboratorium, som er specialiseret i indeklima og trænedbrydende. Vi tilbyder både at lave materialeundersøgelser på vores bygningslaboratorium og vi udfører også gerne bygningsundersøgelser.

Vi har eksisteret siden år 1965 og rådgiver både private, det offentlige, boligforeninger og virksomheder om trænedbrydende svampe.Læs mere om ægte hussvamp her:
Byg ERFA ægte hussvamp
SBI Statens byggeforskningsinstitut ægte hussvamp
Svampe atlas ægte hussvamp
Ring til os i dag
7678 4733
Eller send os en email:
obh@obh-gruppen.dk

Kontakt bygningslaboratoriet

Mads Peacock 01
Mads Peacock
Laboratorieleder

7678 4606
2726 4606
mpe@obh-Gruppen.dk

 

Louise Hermansen
Louise Hermansen
Cand. Scient.
7678 4538
loh@obh-Gruppen.dk

 

Mette Fransson
Mette Fransson
Laborant

7678 4856
mfr@obh-Gruppen.dk

 

Tina Eckardt 01
Tina Eckardt
Laborant

7678 4586
tec@obh-Gruppen.dk
trustpilot-nr1

Kontakt OBH-Gruppen A/S Rådgivende ingeniører