Ud over moderne arkitektur og dansk håndværk er det bæredygtig kvalitet, der kendetegner Gartnerbyen i Odense. Her arbejder OBH-Gruppen med DGNB-certificering for at sikre et bæredygtigt byggeri hele vejen rundt.
Bygherre: | GARTNERBYEN P/S |
Totalentreprenør: | H. Skjøde Knudsen A/S |
Arkitekt: | ARKITEMA |
DGNB rådgiver: | OBH-Gruppen |

Under transformeringen af den gamle GASA-grund til Odenses nye bydel, Gartnerbyen, har OBH-Gruppen særligt fokus på områdets bæredygtige kvalitet.
Med den internationalt anerkendte DGNB-certificering får bygherren garanti og dokumentation for, at bygningerne er opført i den forventede, bæredygtige kvalitet.
Certificeringen synliggør byggeriets levetidsomkostninger og miljøprofil og sikrer, at sociale parametre som indeklima, komfort og sikkerhed er i højsædet i byggeriet.
Gennemtænkt byggeri
Når Gartnerbyen står færdig i 2025, vil bydelen stå som et nyt, gammelt kvarter, der forbinder Bolbro og Vesterbro. Området spreder sig over 140.000 kvadratmeter, og får flere hundrede boliger af forskellige typer og størrelser. Alle har de høj bæredygtig kvalitet til fælles.I arbejdet med Gartnerbyen inddrager OBH-Gruppen alle bæredygtighedens aspekter – såvel sociale, økonomiske og miljømæssige. Det betyder blandt andet, at egenskaber såsom et lavt energiforbrug, beboernes trivsel, totaløkonomi, arbejdsmiljø og indeklima er i fokus.
Resultatet bliver et byggeri, hvor hver enkelt bygning er gennemtænkt ned til mindste detalje. Det betyder et robust og langtidsholdbart byggeri, hvor mennesker kan trives, hvor de negative miljøpåvirkninger minimeres, og hvor der er sikret god økonomi i forhold til lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger.

DGNB-certificering i OBH-Gruppen
OBH-Gruppen har været med fra starten med DGNB-certificering af byggerier og har været rådgiver på nogle af de første domicilbyggerier i Danmark, som har opnået en DGNB-certificering.Som certificering fungerer DGNB som benchmark for bæredygtighed. Det betyder, at en DGNB-certificering kan bruges til at fremhæve og udbrede de bæredygtige indsatser. DGNB har fokus på at fremme ’repeatability’- det vil sige at gentage og styrke bæredygtige løsninger i byudviklingen.
Det handler med andre ord om at identificere og mindske omkostninger, som ikke bidrager til at øge byområdets værdi på hverken kort eller lang sigt – og så handler det naturligvis om skabe en øget værdi af byområdet i sidste ende.