fbpx

Råd og svamp

Træ er et organisk materiale, der naturligt vil blive nedbrudt af svampe, bakterier og insekter over en kortere eller længere årrække, hvis det bliver udsat for fugt.

Angreb af råd og svamp kan medføre betydelig skade på din bygning. Det er derfor vigtigt, at angrebet bliver forsvarligt undersøgt og afgrænset, så korrekt udbedring kan foretages.

Råd og svamp findes og bestemmes ved, at man udtager materialeprøver af trækonstruktionen og undersøger dem i mikroskop på et bygningslaboratorium.

Om svamp


Svamp betegner enhver skade forårsaget af svampeangreb, der er hurtigt forløbende i forhold til konstruktionens forventede funktionstid.
Der skelnes i reglen mellem to forskellige nedbrydningstyper: brunmuld og hvidmuld.

Brunmuld
Træet bliver lysere eller mørkere brunt og får en skør konsistens. Det skrumper og revner på langs og tværs af træets fibre i større eller mindre sprækkeklodser eller falder hen i flager. Overfladisk svampevækst ses ofte som overflademycelium eller frugtlegemer.

Hvidmuld
Træet bliver afbleget, trevlet og fibret uden sprækkedannelse og får en blød konsistens. Der ses kun sjældent overflademycelium fra svampen. Hvis frugtlegemer dannes, sker det ofte i form af hvidlige belægninger. Svamp kan opstå som følge af enten uventet tilgang af fugt til den pågældende trækonstruktion eller indespærring af byggefugt. Omfattende angreb kan udvikles i skjulte trækonstruktioner.

Om råd


Råd betegner skader på træ forårsaget af svampe eller bakterier, hvor angrebet er karakteriseret ved en langsomt forløbende ødelæggelse.
Træværk kan dog, når det er ubeskyttet, nedbrydes af råd på relativt kort tid.

Bestil en bygningsundersøgelse eller send din materialeprøve til vores bygningslaboratorium


Ved mistanke om råd og svamp kan du bestille en bygningsundersøgelse eller sende din materialeprøve til OBH-Gruppens bygningslaboratorium. Vi har mange års erfaring i at undersøge materialeprøver for råd og svamp og foretage bygningsundersøgelser for råd og svamp.

ekspress-service

NYHED - Har man mistanke om asbest, skimmelsvamp test, trænedbrydende svampe eller materialetest af bygningsdele, så lancerer OBH-Gruppens bygningslaboratorie en ny ekspresservice med mulighed for dag-til-dag svar i det meste af landet til skadeservicefirmaer, håndværkere, forsikringsselskaber og boligforeninger i alle større byer. Bestil afhentning af dine materialeprøve her
 
Ring til os i dag
7678 4733
Eller send os en email:
obh@obh-gruppen.dk

Kontakt bygningslaboratoriet

Mads Peacock 01
Mads Peacock
Laboratorieleder

7678 4606
2726 4606
mpe@obh-Gruppen.dk

 

Louise Hermansen
Louise Hermansen
Cand. Scient.
7678 4538
loh@obh-Gruppen.dk

 

Mette Fransson
Mette Fransson
Laborant

7678 4856
mfr@obh-Gruppen.dk

 

Tina Eckardt 01
Tina Eckardt
Laborant

7678 4586
tec@obh-Gruppen.dk
trustpilot-nr1

Kontakt OBH-Gruppen A/S Rådgivende ingeniører